Kuinka aurinkomme toimii
Yle dokumentti esitteli meille lähintä tähteämme, tätä kaikille niin tuttua tuntemattomuutta, aurinkoa. Ohjelmassa käytiin katsomassa auringonpimennystä ja käsiteltiin auringonpilkkuja avaruustutkimuksen silmin (josta ohessa taiteellinen näkemykseni) ja jopa niiden vaikutusta ilmastoomme magneettisen vaihtelun seurauksena.
Dokumentti on nähtävissä yle areenassa vielä muutaman päivän ajan, suosittelen sitä lämpimästi.
"Aurinko on maapallon tärkein energianlähde, mutta millainen se on rakenteeltaan? Tutkijat ovat huomanneet, että juuri nyt Auringossa on käynnissä dramaattisia muutoksia. Miten ne voivat vaikuttaa meihin? T: BBC."
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)
Kyseinen dokumentti ei ole YLE:n tuotos, vaan sen on tuottanut BBC. Tämän takia siitä on olemassa Youtubessa englanninkielinen versio:
https://www.youtube.com/watch?v=zhasW2STixg
Koko ilmastonlämpenemiskeskustelussa minua vaivaa se, että yleinen keskustelu keskittyy vain ilmakehässä olevan hiilidioksidin ympärille. Aurinko toimii koko järjestelmän voimanlähteenä ja siksi sen toimintaa olisi hyvä tuntea mahdollisimman hyvin.
Toinen asia, johon olisi hyvä kiinnittää huomiota on globaali vesikierto, sillä vesi pystyy sitomaan huomattavasti lämpöenergiaa. Tätä kautta on nähtävissä, että suuret vesialueet lämpiminä aikoina varastoivat lämpöä ja kylminä aikoina ne vapauttavat sitä.
Tietokonemallien ongelma on se, että ne perustuvat johonkin teoriaan eli toisin sanoen ne ovat yhtä tarkkoja kuin teoriat, joihin ne perustuvat. Yleensä teorioissa on pyrkimys yksinkertaistaa asioita ja tarkastella tilannetta yhden muuttujan kautta. Teoriassa asioita on sangen helppo tarkastella yhden muuttujan kautta kun oletetaan muiden asioiden olevan vakioita.
Ongelma tässä on se, että muiden muuttujien vaikutuksien huomioiminen on vaikeaa ja lisäksi ei oteta huomioon mahdollisia mallin ulkopuolelle jääneitä muuttujia, jotka saattavat reaalimaailmassa sotkea teoreettisen mallin.
Kommentoi 3 kommenttia