Timoteus ilmastonmuutos on ikiaikainen ja osin syklinen jatkumo, antropogeeninen lämpeämishypoteesi on SE josta kiistellään.

Jäätutkijat kaivoivat arkistoa ja yllättyivät todellisista havainnoista,

Neljännesvuosisadan ajaksi sivuutetut jääkonsentraatio-sateliittihavainnot paljastivat, että 1960 ja -70 luvuilla jäätä on ollut nykyistä enemmän ja vähemmän,

molemmat "kaikkien aikojen ennätykset" on tehty viimeksi 1960 luvulla.

Toisin sanoen, moneen otteeseen homogenisoidun datamössön jäljiltä nykyiseltä tutkijasukupolvelta on kadonnut todellisuudentaju sen suhteen miten paljon ilmasto vaihtelee luonnostaan.

Vielä yksinkertaisemmin, nykyinen jääkehitys ei ole suursään normaalivaihtelun aiheuttamasta jääkonsentraatiovaihtelusta poikkeavaa,

joten jään "kuolemanspiraalimainen vähentyminen" ja vastaavanlainen lisääntyminen ei myöskään ole ennenäkemätöntä edes lähihistoriassa,

eikä näin ollen myöskään tue CAGW-hypoteesia, vaan falsifioi sen.

 

NIMBUS: Recovering the Past

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Oma lukunsa on jäävolyymin kehitystä mallintamaan luodut pleikkaripelit, esim. Biomass.

Tempasen nyt suuntaa antavat hatusta kun en viitsi täsmällisiä lukuja kaivella, mutta

kun lukee esim. vuoden 2007 Biomass "tutkimusraportin" siinä sanotaan, että jään keskimääräinen vahvuus vuonna 2003 oli vielä 3 metriä, kun se vuonna 2006 oli enää 2 metriä.

Sitten kun lukee vaikkapa vuoden 2012 vastaavan raportin, siinä sanotaan, että kehitys on ollut hälyttävää koska vuonna 2009 jään keskimääräinen vahvuus on ollut 3 metriä ja vuonna 2011 enää 2,5 metriä.

--------------------------------------------------------------

Kun lukee lehtileikkeitä ja tutkimusraportteja oikeastaan miltä tahansa vuosisadan alun lämpeämisvuosikymmeneltä, niin ihan sama kaava toistuu:

ennen jää oli keskimäärin 3 metristä ja nykyään enää 2 metristä...

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Ilmeisesti ns. "konsensustutkijoille vahingossakaan" ei käy mieleen tutkia ilmastotieteen historiaa ja saatika kelpaisi agendaan sovitettavaksi väkisin esiin työntyvä ajatus,
että 2 metrinen "kananmunakuorijää" versus 3 metrinen normaalijää onkin jäämeren jääkannen keskimääräisen vahvuuden normaalivaihteluväli,

aivan kuten näyttäisi uudelleen esiin naarattujan autenttisten sateliittihavaintojen perusteella olevan pinta-alankin suhteen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Miksi unohdit mainita, että tekstisi perustuu maailman suodituimpaan ilmastonmuutoksen kieltävääv hömppsaittiin:
http://wattsupwiththat.com/2014/09/04/1960s-satell...

Onko kenelläkäön videon "tutkijoista" tieteellisiä julkaisuja?

Unohdit mainita, että kyse on jääpeitteen pina-aloista. Entä tilavuudet?

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

"Miksi unohdit mainita, että tekstisi perustuu"

-En unohtanut kun ei se perustu, tekstini perustuu linkittämääni videoon ja itsenäisesti hankkimaani ja Wattsupwiththat:llekin toimittamaani aineistoon.

"Onko kenelläkäön videon "tutkijoista" tieteellisiä julkaisuja?"

-Viitetiedot piste com piste

Published on Aug 28, 2014

50 years ago, NASA launched Nimbus to study Earth from space. Now, experts at the National Snow and Ice Data Center (part of CIRES), are recovering valuable data and images from old, long-lost film, and expanding their understanding of sea ice in the Arctic and Antarctic.

"Unohdit mainita, että kyse on jääpeitteen pina-aloista."

-En unohtanut
http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedeuutisten-arkisto?...

"Entä tilavuudet?"

-En unohtanut sitäkään
http://timoteus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175781-ja...

------------------------------

Edit:
Olisi mukavaa jos vast´edes yrittäisit iltaisin keskittyä hieman tavallista enemmän tekstiesi oikolukemiseen, kirjoitusvirheitä vilisevänä se on suhteellisen rasittavaa luettavaa,
kiitos.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Siinä ei taidettu puhua mannerjäästä, joka on 3 km paksu ??

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Kommenttisi on merkityksiltään sen verran lavea, etten jaksa pähkäillä mihin sillä viittaat?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Dokumentissa puhuttiin jäätikön nopeasta sulamisesta ja uudelleen jäätymisestä. Olettaisin, että se oli tavallista merenjäätä. Mannerjää kai sulaa ja kehittyy hitaammin. Oikeastaan tuo mannerjää kiinnostaisi enemmän, koska sen rajaa piirrellään jääkausikuvissa. Tunnustan, että en kyllä ymmärrä aiheesta yhtään mitään.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #6

aivan juu, merijään pinta-alasta ja sen vaihtelusta tässä hyvinkin oli kyse, niinkuin ounastelitkin.

Mannerjää kiinnostaa allekirjoittanuttakin,
on sittennii oma lukunsa (ja josta on paljonkin sivuutettua havaintoaineistoa ja vielä enemmän pelkkiin hypoteesioletuksiin perustuvaa lööpeissä alvariinsa esitettävää mallinnosleikkiä tarjolla) ja sen reunavyöhykkeiden liikehdintä sen verran verkkaista ja talvisin satanut lumi sulaa rannikoilla välillä enemmän välillä vähemmän ja sillä maskaa suuresta avarasta otettujen fotojen antia,
ettei suhteellisen lyhyen historian omaavalla sateliittikuvannuksella hirmu hyvin pääse mahdollisten trendien jäljille vaikkain viime aikoina on alettu mittaamaan useilla taajuuksilla jään ja lumen toisistaan erottamiseksi.

Merijään suhteen tuo ei alunalkaenkaan koskaan ollut merkittävä ongelma, ainakaan ite en muista nähneeni lumikerrosta sulan veden päällä.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Vähän kaivelen lähinnä jäsentääkseni eiliseen raapusteluuni johtanutta tapahtumaketjua.

"YK alajärjestö WMO:n validoimattomat väitteet herättävät räyhähenkeä Euroopassa"

http://timoteus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/175711-yk...

"Syyskuun lopulla olisi tarkoitus taas allekirjoittaa Kioton jo vuonna 2012 rauennut ilmastositoumuksen pysyvä jatkosopimus, kokoustelua, puhetta, kokoustelua, puhetta, vaan kukaan ei allekirjoita.

Itseasiassa useimmat suurvallat ovat jo hyvissä ajoin ilmoittaneet etteivät edes aio ratifioida Kioton jatkosopimusta."

-Tästä aloitin usari-blokikirjoitusurani kun kirjoitin 2011 alkuvuodesta, että suomalaisen tuottavuuden itsemurhaan johtavan ilmastolain valmistelulle valittiin "asiantuntija"paneelia (luetaan poliittisesti valveutunut asiantuntematon alarmistiryhmä) ja kritisoinnin kantava ajatus oli se, että suomi on ilmasolaillaan änkeämässä laivaan ja jonka muut toteavat uppoavan ja hylkäävät.

http://timoteus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/74603-ilm...

*G8 maista Ranska, Kanada, Japani ja Venäjä on ilmoittanut etteivät aio allekirjoittaa jatkoa vuonna 2012 päättyvälle Kiotolle tai sen laajennukselle, se tarkoittaa sitä että he vetäytyvät yksipuolisesti päästövähennystavoitteista, se tarkoittaa myös sitä että sopimuksen uudestaan allekirjoittavat heikentävät omaa taloudellista asemaansa.

Myöskään USA ei aio ratifioida Kioton laajennusta, kuten se ei tehnyt alkuperäisellekään

Kiina ilmoitti jättäytyvänsä sopimuksen ulkopuolelle jos USA ei allekirjoita.

--------------------------------------------------
Sitten

"On se kumma juttu, ettei YK noudata omia "tiede" pamflettejaan/suosituksia,
ts. monituhatsivuista IPCC ilmastoraporttiaan,

vaan järjestön sihteereistä kuka milloinkin parkuu julki henkilökohtaisia pelkotilojaan kritiikittömän tahi ideologisen madian etusivuilla tieteellisinä tuloksina otsikoiden.

Käsittämätöntä uskottavuuden alasajoa."

http://timoteus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/124776-yk...

-2012 loppuvuodesta alunperin pähkäilin, että miten mahtaakaan vaikuttaa IPCC uskottavuuteen, että se torpataan kattojärjestönsä toimesta ulos kokoustelusta, IPCC kelpaa huippuilmastotieteelliseksi lähteeksi enää siihen asti kunnes kuka tahansa julistaa pahempaa.

*COP 18 kokouksessa IPCC jätetään rannalle ruikuttamaan, alunperin Pachaurin lanseeraama "voodootiede" kauhuskenaarioineen ja biovalheineen on ylivoimainen taakka uskottavuudelle?

Climate Change panel chief says ‘not invited to COP18’

-Se on alkanut vaikuttaa siten, että maailman politiikan eliitti kirjaimellisesti vittuilee YK:lle, IPCC:lle ja WMO:lle ja erityisesti näiden toimielinten greenpeace-aktivisteja kritiikittä hännysteleville eurooppalaisille päättäjille. (viite: viestin eka linkki)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Euroopan komission The Joint Research Center (JRC) on tuonut näkyvämmin esille omaa tutkimusta eurooppalaisen päätöksenteon tueksi! Voisi tulkita todelliseksi tarpeeksi syrjäyttää YK:n alajärjestöjen hallinnoiman ilmastotutkimuksen?

Mielenkiintoisesti on kuvattu GW:kin termillä likely manmade. Luontaiselle ilmastonmuutokselle on annettu ehkä enemmän tilaa.

https://ec.europa.eu/jrc/sites/default/files/jrc-g...
https://ec.europa.eu/jrc/en/news/climate-anomaly-c... "We are doing science
The Joint Research Centre (JRC) is the European Commission's in-house science service which employs scientists to carry out research in order to provide independent scientific advice and support to EU policy."

"The noticeable temperature increases during some periods interspersed with fairly stable or decreasing levels during others have been explained as a combination of secular global warming (likely manmade) and natural climate variability. We are currently, in the early 21st century, experiencing a hiatus period, during which surface temperatures have not risen at the same rate as higher atmospheric radiative forcing."

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Juu, siellä on saatu samansuuntaisia tuloksia ku itekin, vaan vaihtelusignaalit on etukäteen aikaslailla vaimennettuja, joten spektrianalyysi tuottaa artefakteja ns. jäännöstrendejä, joita kumminkaan ei ole olemassa.

pitäs varmaan itekin alkaa keskittyä julkituomaan enempi tuota objektiivisempaa ainesta ilmaston/ympäristöntutkinnassa ja tuoda sitä esiin positiivisessa valossa,
luutuneiden virheellisten käsitysten murtamiseksi,
eli antaa immeisille mahdollisuus oppia houkuttelemalla heitä ulos kroonisesta defenssistään,
"maahan potkimisen" sijaan.

---------------------------

Toki luotan siihen, että mahdollisesta muutoksesta huolimatta esim. Late vastedeskin tekee kaikkensa julistaakseen absoluuttisesta poliittis-eettisestä totuudestaan poikkeavat ryhmät öljysalaliittolaisten denialistikätyreiksi.

Käyttäjän hberglund kuva
Hans Berglund

Ote US National snow and ice data center:n katsauksesta:

(The Arctic) “Sea ice extent in August 2014 averaged 6.22 million square kilometers… well above the 2012 August average of 4.71 million square kilometers.”

“Several recent years have seen remarkably open conditions in the Northwest Passage by the end of August. This year, however, much of the passage is clogged with ice, and even the circuitous Amundsen route is not entirely open.”

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Sea ice extent in August 2014 averaged 6.22 million square kilometers (2.40 million square miles). This is 1.00 million square kilometers (386,000 square miles) below the 1981 to 2010 August average, but well above the 2012 August average of 4.71 million square kilometers (1.82 million square miles). Extent was below average throughout the Arctic except for a region in the Barents Sea, east of Svalbard. The ice edge continued to retreat north of the Laptev Sea, and is now within 5 degrees latitude of the North Pole.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

US National snow and ice data center joutui kaivamaan huippujäävuotta 1979 aikaisemmankin julkisuusperiaatteen alaisen aineiston takaisin julkisuuteen neljännesvuosisadan piilottelun jälkeen kun eivät saaneet "denialisteilta2 hetkenkään rauhaa aiheesta.

Ja sitten he "yllättyivät",
en hetkeäkään epäile etteikö hypoteesin ja datan yltiöpäisen homogenisoinnin (ns. datan uudelleen analysointi ilman hypoteesin toteuttamisen estävää metadataa) avulla silti saada denialistisen sään luonnolliseen vaihteluun "ihmeitä" aikaan,
jotta normaalivaihteluväli saadaan näyttämään mahdollisimman pieneltä ja jolloin kaikenlainen sää on ennennäkemätöntä ja siten hypoteesia validoiva indikaattori.

koko CAGW-humppa perustuu siihen, että hypoteesi yritetään validoida sillä itsellään,
nonsense.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

97% väitetyistä ihmisen aiheuttaman ilmaston lämpeämishypoteesin todistavista tutkimuksista/papereista pitää hypoteesia lähtöoletuksena.

Ne eivät siis todista mitään eivätkä edes tutki itse ilmiötä,
vaan perustuvat kyseiseen oletukseen ja sen perusteella tekevät esim korrelaatiotutkimuksia ja maalailevat ilmastoskenaarioiden pohjalta aiheensa piirissä uusia rinnastavia skenaarioita tai ovat esim. kemianteollisuuden papereita joissa nyt vain satutaan mainitsemaan "global warming", joka toimi tutkimuksen aineiston keräämisen pohjana google haussa.

CAGW-hypoteesin, eli alkuoletuksen taustalla on vain kourallinen irrationaalisia papereita ja lapsellisen yksinkertaistettuja laskelmia, siksi ilmastokonsensus edelleen vetoaa kiivaasti mm. Arrheniuksen noin 150 vuotta vanhoihin heikkolaatuisilla prismoilla tekemiinsä virheellisiin spektrianalyyseihin perustuviin laskelmiin,
koska parempaakaan hypoteesia puoltavaa aineistoa ei ole tarjolla.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Uskon, että oikein etsimällä voisi löytyä muutama tutkimus, jossa todistetaan, ettei ilmastonmuutos ole ihmisen aiheuttama...

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

viittaamasi cookin tilastoväärennös löysi kriittisen tarkastelun perusteella noin 30 paperia 12 000 joukosta jotka tutkivat ja vahvistavat hypoteesin,
tiedeyhteisöissä on jo melko yleisesti ohjeistettu, ettei kyseisiltä "tutkijoilta" tule milloinkaan enää julkaista mitään.

toisaalta duosa muutamalta viime vuodelta yksi 123 vertaisarvioidun ja julkaistun tutkimuksen lista jossa draiverikiksi havainnollistetaan aurinko, konsensus perustuu yksinomaan tutkimukset poliittisen ideologian perusteella tarkoin valikoivaan tieteelliseen denialismiin.

2012

1. Using data to attribute episodes of warming and cooling in instrumental records, Ka-Kit Tung1 and Jiansong Zhou, 12/2012; “…anthropogenic global warming trends might have been overestimated by a factor of two in the second half of the 20th century.”

2. Discrepancies in tropical upper tropospheric warming between atmospheric circulation models and satellites, Stephen Po-Chedley and Qiang Fu, 10/2012. Read more here.

3. Significant Changes to ENSO Strength and Impacts in the Twenty-First Century: Results from CMIP5, Samantha Stevenson, 09/2012; read more here, “…ENSO amplitude does and does not respond to climate change...”

4. Secular temperature trends for the southern Rocky Mountains over the last five centuries, Berkelhammer and Stott, 09/2012. “Temperature trends in SW US have been relatively stable over last 5 centuries.”

5. Solar forcing on the ice winter severity index in the western Baltic region, M.C. Leal-Silv et al, 09/2012, /solar-activity-linked-to-arctic-winter-severity/ “…ice winter severity index is strongly modulated by solar activity at the decadal periodicity.”

6. Radiation Budget of the West African Sahel and its Controls: A Perspective from Observations and Global Climate Models, Miller et al, 8/2012, read more here; “… GCMs underestimated the surface LW and SW CRF and predicted near zero SW CRE when the measured values were substantially larger…”

7. Pressure changes in the Arctic from 1801 to 1920 Atmospheric , Przybylak et al, 08/2012; read more here. “…that the atmospheric pressure in early [Arctic] instrumental period [from 1801 to 1920] was not significantly different to that of present day.”

8. Orbital forcing of tree-ring data, Esper et al, 07/2012; read hmore here. “…large-scale near-surface air-temperature reconstructions relying on tree-ring data may underestimate pre-instrumental temperatures including warmth during Medieval and Roman times.”

9. Impact of the solar cycle and the QBO on the atmosphere and the ocean, Petrick et al, 07/2012; Read more here. “…it is concluded that comprehensive climate model studies require a middle atmosphere as well as a coupled ocean to investigate and understand natural climate variability.”

10. Marine climatic seasonality during early medieval times (10th to 12th centuries) based on isotopic records in Viking Age shells from Orkney, Scotland, Surge and Barret, 07/2012; read more here . “…conclusion that the early MCA was warmer than the late 20th century by ~ 1 °C.”

11. Investigation of methods for hydroclimatic data homogenization, Steirou, E., and D. Koutsoyiannis, 07/2012; read more here. “…results cast some doubts in the use of homogenization procedures and tend to indicate that the global temperature increase during the last century is between 0.4°C and 0.7°C…”

12. Multi-archive summer temperature reconstruction for the European Alps, AD 1053–1996. Trachsel et al, 07/2012; read more here.

13. A 101 year record of windstorms in the Netherlands. Cusack, 07/2012; read more here.

14. Winter temperature variations over the middle and lower reaches of the Yangtze River since 1736 AD. Z.-X. Hao et al, 06/2012; read more here .

15. Does the Sun work as a nuclear fusion amplifier of planetary tidal forcing? A proposal for a physical mechanism based on the mass-luminosity relation (PDF), Nicola Scafetta, 06/2012, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volumes 81–82, pp. 27-40.

16. Holocene glacier fluctuations and climate changes in the southeastern part of the Russian Altai (South Siberia) based on a radiocarbon chronology, 06/2012; read more here.

17. A 9170-year record of decadal-to-multi-centennial scale pluvial episodes from the coastal Southwest United States: a role for atmospheric rivers?, Kirby et al, 06/2012; read more here.

18. The Medieval Climate Anomaly in the Iberian Peninsula reconstructed from marine and lake records Moreno et al, 06/2012; “…a persistent positive mode of the North Atlantic Oscillation (NAO) dominated the Medieval Climate Anomaly (MCA: 900–1300 AD).”

19. Alternative pathway for atmospheric particles growth. Monge et al, 05/2012, Read more here. “…aerosols still pose key uncertainties in the understanding of Earth’s radiative balance {…] major gaps exist in the understanding of the physicochemical pathways that lead to aerosol growth…”

20. Changes in climate variability in Central Europe during the past 250 years 05/2012 read more here.

21. Solar influences on atmospheric circulation, K. Georgieva et al, 05/2012, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics

22. Nile Delta vegetation response to Holocene climate variability, Bernhardt et al, 05/2012; read more here.

23. Tree ring based precipitation reconstruction in the south slope of the middle Qilian Mountains, northeastern Tibetan Plateau, over the last millennium 04/2012, Read more here.

24. Tree ring based precipitation reconstruction in the south slope of the middle Qilian Mountains, northeastern Tibetan Plateau, over the last millennium, Junyan Sun, Yu Liu, 04/2012, Journal of Geophysical Research, Volume 117

25. Evidence of Suess solar-cycle bursts in subtropical Holocene speleothem δ18O records, 04/2012; read more here.

26. Spring temperature variability relative to the North Atlantic Oscillation and sunspots — A correlation analysis with a Monte Carlo implementation, 04/2012; read more here.

27. Trends in sunspots and North Atlantic sea level pressure, Harry van Loon et al., 04/2012, Journal of Geophysical Research, Volume 117

28. Assessment of the relationship between the combined solar cycle/ENSO forcings and the tropopause temperature Alfred M. Powell Jr., Jianjun Xu, 03/2012, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 80, pp. 21–27

29. Strong evidence for the influence of solar cycles on a Late Miocene lake system revealed by biotic and abiotic proxies A. K. Kern, Palaeogeography, 03/2012, Palaeoclimatology, Palaeoecology, Volumes 329–330, pp. 124–136

30. Variability of rainfall and temperature (1912–2008) parameters measured from Santa Maria (29°41′S, 53°48′W) and their connections with ENSO and solar activity P. H. Rampelotto et al, 03/2012, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 77, pp. 152–160

31. Multi-scale harmonic model for solar and climate cyclical variation throughout the Holocene based on Jupiter–Saturn tidal frequencies plus the 11-year solar dynamo cycle (PDF), Nicola Scafetta 03/2012, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics

32. Bicentennial Decrease of the Total Solar Irradiance Leads to Unbalanced Thermal Budget of the Earth and the Little Ice Age, Habibullo I. Abdussamatov, 02/2012 (PDF)
Applied Physics Research, Volume 4, Issue 1, pp.178-184

33. An ikaite record of late Holocene climate at the Antarctic Peninsula, Lu et al, 02/2012; read more here. “…record qualitatively supports that both the Medieval Warm Period and Little Ice Age extended to the Antarctic Peninsula.”

34. Hydroclimate of the northeastern United States is highly sensitive to solar forcing, Nichols et al, 02/2012; read more here. “…Regional moisture balance responds strongly and consistently to solar forcing at centennial to millennial timescales…”

35. The long sunspot cycle 23 predicts a significant temperature decrease in cycle 24 , Solheim et al, 02/2012; read more here. “…25–56% of the temperature increase the last 150 years may be attributed to the Sun.”

36. 9,400 years of cosmic radiation and solar activity from ice cores and tree rings, Steinhilber et al, 02/2012, read more here.

37. High-resolution sea surface reconstructions off Cape Hatteras over the last 10 ka, Cléroux et al, 02/2012; read more here. “The last decade of paleoclimate research has shown that the Holocene is not the stable, climatic event-free period as previously thought: both external and internal (oceanic) forcings have caused major climatic changes.”

38. Variability and extremes of northern Scandinavian summer temperatures over the past two millennia, Esper et al, 01/2012; read more here. “The warmest and coldest reconstructed 30-year periods (AD 21–50 = + 1.05 °C, and AD 1451–80 = − 1.19 °C) differ by more than 2 °C, and the range between the five warmest and coldest reconstructed summers in the context of the past 2000 years is estimated to exceed 5 °C.”

39. Climatic variations over the last 4000 cal yr BP in the western margin of the Tarim Basin, Xinjiang, reconstructed from pollen data, 01/2012; read more here.

40. Possible evidence of the resonant influence of solar forcing on the climate system. Gusev and Martin, 01/2012; read more here.

41. Solar and volcanic fingerprints in tree-ring chronologies over the past 2000 years, Breitenmoser et al, 2012. “...significant periodicities near the DeVries frequency during the entire past 1500 years, pointing to a solar imprint on global climate.”

42. Bunker Cave stalagmites: an archive for central European Holocene climate variability , J. Fohlmeister, 2012. “…We found cold and dry periods between 9 and 7 ka, 6.5 and 5.5 ka, 4 and 3 ka as well as between 0.7 to 0.2 ka.”

43. Bacterial GDGTs in Holocene sediments and catchment soils of a high Alpine lake: application of the MBT/CBT-paleothermometer, Niemann et al, 2012, read more here. “…Major climate anomalies recorded by the MBT/CBT-paleothermometer are, for instance, the Little Ice Age (~14th to 19th century) and the Medieval Warm Period (MWP, ~9th to 14th century).”
2011

44. Variability of rainfall and temperature (1912–2008) parameters measured from Santa Maria (29°41′S, 53°48′W) and their connections with ENSO and solar activity , Rampelotto et al, 12/2011; read more here. “…study shows that both solar activity fluctuations and internal oceanic cycles played crucial roles on Southern Brazilian climate during the last 100 years and continue to play a role today.

45. A 15,000 year record of vegetation and climate change from a treeline lake in the Rocky Mountains, Wyoming, USA, Mensing et al, 12/2011; read more here. “…

46. A possible solar pacemaker for Holocene fluctuations of a salt-marsh in southern Italy, Di Rita, 12/2011; read more here. “…important fluctuations in the extent of the salt-marsh in the coastal Tavoliere plain are related to variations of solar activity.”

47. Testing an astronomically based decadal-scale empirical harmonic climate model versus the IPCC (2007) general circulation climate models , 12/2011; read more here.

48. Solar Activity and Svalbard Temperatures, Solheim et al, 11/2011; read more here. “…models show that 60 per cent of the annual and winter temperature variations are explained by solar activity.”

49. Mesospheric temperature trends at mid-latitudes in summer, Berger et al, 11/2011; “…This large cooling is primarily caused by long-term changes of ozone in the upper stratosphere in combination with a CO2 increase.”

50. Variation in surface air temperature of China during the 20th century, Willie Soon, Koushik Dutta, David R. Legates, Victor Velasco, WeiJia Zhang, 10/2011, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 73, Issue 16, pp. 2331-2344.

51. Disturbances with hiatuses in high-latitude coral reef growth during the Holocene: Correlation with millennial-scale global climate change, Hamanaka et al, 10/2011, read more here. “…coral reef growth was interrupted by suborbital millennial-scale global climate change induced by persistent solar activity during the Holocene…”

52. Mid-Holocene variability of the East Asian monsoon based on bulk organic δ13C and C/N records from the Pearl River estuary, southern China , 2011, read about it here.

53. Short term climate variability during “Roman Classical Period” in the eastern Mediterranean, Liang Chen et al, 10/2011; read more here . “…suggests that solar variability might be one of the major forcings of the regional climate.”

54. A shared frequency set between the historical mid-latitude aurora records and the global surface temperature (PDF), Nicola Scafetta, 10/2011,
Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics

55. Amplitudes, rates, periodicities and causes of temperature variations in the past 2485 years and future trends over the central-eastern Tibetan Plateau, 09/2011, LIU Yu; read more here. “The long-term trends (>1000 a) of temperature were controlled by the millennium-scale cycle, and amplitudes were dominated by multi-century cycles. Moreover, cold intervals corresponded to sunspot minimums. The prediction indicated that the temperature will decrease in the future until to 2068 AD…”

56. Identifying natural contributions to late Holocene climate change , Humlum et al, 09/2011; read more here. “…causes of millennial climate changes remain poorly understood…the role of such recurrent natural climate variations in the future climate development.”

57. The Evolution of the Albufereta Lagoon (Western Mediterranean): Climate Cycles and Sea-Level Changes , Garcia and Morilla, 08/2011; read more here. “…the two periods of most frequent superstorm strikes in the Aigues-Mortes Gulf (AD 455 and 1700-1900) coincide with two of the coldest periods in Europe during the late Holocene…”

58. Temporal derivative of Total Solar Irradiance and anomalous Indian summer monsoon: An empirical evidence for a Sun–climate connection, Rajesh Agnihotri, Koushik Dutta, Willie Soon, 08/2011, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 73, Issue 13, pp. 1980-1987

59. Evidences for a quasi 60-year North Atlantic Oscillation since 1700 and its meaning for global climate change (PDF), Adriano Mazzarella, Nicola Scafetta, 08/2011,
Theoretical and Applied Climatology

60. Climate patterns in north central China during the last 1800 yr and their possible driving force, Tan et al, 07/2011, read more here. “…Solar activity may be the dominant force that drove the same-phase variations of the temperature and precipitation in north central China.”

61. On the time-varying trend in global-mean surface temperature. Wu et al, 07/2011; Read more here.

62. Multifractal Detrended Cross-Correlation Analysis of Sunspot Numbers and River Flow Fluctuations, Hajian & Movahed, 07/2011; read more here. “…there exists a long-range cross-correlation between the sunspot numbers and the underlying streamflow records.”

63. Holocene hydrological changes in south-western Mediterranean as recorded by lake-level fluctuations at Lago Preola, a coastal lake in southern Sicily, Italy, Magny et al, 06/2011; read more here. “…climate oscillation around 7500 – 7000 cal BP may have resulted from combined effects of a strong rate of change in insolation and of variations in solar activity.”

64. Abrupt Holocene climate change and potential response to solar forcing in western Canada. Gavin et al, 05/2011: read more here. “…possible link between solar minima and El Niño-like conditions that are correlated with warm spring temperature in interior British Columbia.”

65. Temperature prognosis based on long sunspot cycle 23, Solheim et al, 05/2011, read more here. “…We find that for the Norwegian local stations investigated that 30-90% of the temperature increase in this period may be attributed to the Sun. For the average of 60 European stations we find !60% and globally (HadCRUT3) 50%.”

66. Possible impact of interplanetary and interstellar dust fluxes on the Earth’s climate, M. G. Ogurtsov, O. M. Raspopov, 04/2011, Geomagnetism and Aeronomy, Volume 51, Number 2, pp. 275-283

67. A new approach to the long-term reconstruction of the solar irradiance leads to large historical solar forcing (PDF), A. I. Shapiro et al., 04/2011, Astronomy & Astrophysics, Volume 529, A67

68. Variations in climate parameters at time intervals from hundreds to tens of millions of years in the past and its relation to solar activity, O. M. Raspopov et. al., 02/2011, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 73, Issues 2–3, pp. 388–399

69. Natural climatic oscillations driven by solar activity, A. A. Gusev, 02/2011, Geomagnetism and Aeronomy, Volume 51, Number 1, pp. 131-138

70. Variations in tree ring stable isotope records from northern Finland and their possible connection to solar activity, Maxim Ogurtsov, 02/2011, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 73, Issues 2–3, pp. 383–387

71. New Basic One-Dimensional One-Layer Model Obtains Excellent Agreement with the Observed Earth Temperature, Link et al, 01/2011; read more here.

72. Sun–earth relationship inferred by tree growth rings in conifers from Severiano De Almeida, Southern Brazil
(Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, 01/2011) – A. Prestes et al.

73. Solar-geomagnetic activity influence on Earth’s climate Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, 01/2011) – S. Mufti, G.N. Shah

74. Northern Hemisphere temperature patterns in the last 12 centuries, F. C. Ljungqvist, 2011; “…dominance of negative anomalies is observed from the 16th to 18th centuries [...] 20th century warming is within the range of natural variability over the last 12 centuries.”
2010

75. Latitude dependency of solar flare index–temperature relation occuring over middle and high latitudes of Atlantic–Eurasian region, A. Kilcik et al., 12/2010, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 72, Issue 18, pp. 1379–1386

76. Dynamical Response of the Tropical Pacific Ocean to Solar Forcing During the Early Holocene, Thomas M. Marchitto et al., 12/2010, Science, Volume 330, Number 6009, pp. 1378-1381

77. The Influence of the Atmospheric Transmission for the Solar Radiation and Earth’s Surface Radiation on the Earth’s Climate (PDF), Habibullo I. Abdussamatov, Alexander I. Bogoyavlenskii, Sergey I. Khankov, Yevgeniy V. Lapovok, 10/2010, Journal of Geographic Information System, Volume 2, Number 4, pp. 194-200

78. A new reconstruction of temperature variability in the extra-tropical northern hemisphere during the last two milleina, Ljungqvist, 09/2010; “…mean temperatures seem to have reached or exceeded the 1961–1990 mean temperature level during substantial parts of the Roman Warm Period and the Medieval Warm Period.”

79. Solar forcing of the semi-annual variation of length-of-day, Jean-Louis Le Mouel et al., 08/2010, Geophysical Research Letters, Volume 37, Number 15

80. Quantifying and specifying the solar influence on terrestrial surface temperature (PDF), C. de Jager, S. Duhau, B. van Geel, 08/2010, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 72, Issue 13, pp. 926-937

81. Empirical evidence for a celestial origin of the climate oscillations and its implications (PDF), Nicola Scafetta, 08/2010, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 72, Issue 13, pp. 951-970

82. Difference in the air temperatures between the years of solar activity maximum and minimum and its mechanism, A. I. Laptukhov, V. A. Laptukhov, 06/2010, Geomagnetism and Aeronomy, Volume 50, Number 3, pp. 375-382

83. A statistically significant signature of multi-decadal solar activity changes in atmospheric temperatures at three European stations, Vladimir Kossobokov, Jean-Louis Le Mouel and Vincent Courtillot, 05/2010, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 72, Issues 7-8, pp. 595-606

84. Why Hasn’t Earth Warmed as Much as Expected?, Schwartz et al, 05/2010: read more here. “…The observed increase in global mean surface temperature (GMST) over the industrial era is less than 40% of that expected from observed increases in long-lived greenhouse gases…”

85. Solar activity and climatic variability in the time interval from 10 to 250 Ma ago, O. M. Raspopov et al., 04/2010, Geomagnetism and Aeronomy, Volume 50, Number 2, pp. 141-152

86. Variations in tree ring stable isotope records from northern Finland and their possible connection to solar activity, Ogurtsov et al, 02/2010; read more here. “…carbon and oxygen stable isotope records reveal variations in the periods around 100, 11 and 3 years. A century scale connection between the 13C/12C record and solar activity is most evident.”

87. Variations in climate parameters at time intervals from hundreds to tens of millions of years in the past and its relation to solar activity , Raspopov et al, 02/2010; read more here. “… analysis of 200-year climatic oscillations in modern times and also data of other researchers referred to above suggest that these climatic oscillations can be attributed to solar forcing.”

88. Possible manifestation of nonlinear effects when solar activity affects climate changes, M. G. Ogurtsov et al., 02/2010, Geomagnetism and Aeronomy, Volume 50, Number 1, pp. 15-20

89. Solar Minima, Earth’s rotation and Little Ice Ages in the past and in the future: The North Atlantic–European case, Nils-Axel Morner, 01/2010, Global and Planetary Change

90. Evolution of seasonal temperature disturbances and solar forcing in the US North Pacific, Vincent Courtillot, Jean-Louis Le Mouel, E. Blanter, M. Shnirman, 01/2010,
Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 72, Issue 1, pp. 83–89

91. A solar pattern in the longest temperature series from three stations in Europe, Jean-Louis Le Mouel, Vladimir Kossobokov, Vincent Courtillot, 01/2010, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 72, Issue 1, pp. 62-76
2009

92. Quasisecular cyclicity in the climate of the Earth’s Northern Hemisphere and its possible relation to solar activity variations, M. G. Ogurtsov et al., 12/2009, Geomagnetism and Aeronomy, Volume 49, Number 7, pp. 1056-1062

93. Long-term solar activity as a controlling factor for global warming in the 20th century, V. A. Dergachev, O. M. Raspopov, 12/2009, Geomagnetism and Aeronomy, Volume 49, Number 8, pp. 1271-1274

94. Empirical analysis of the solar contribution to global mean air surface temperature change (PDF), Nicola Scafetta, 12/2009, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 71, Issues 17-18, pp. 1916-1923

95. Possible orographic and solar controls of Late Holocene centennial-scale moisture oscillations in the northeastern Tibetan Plateau (PDF), Cheng Zhao et al., 11/2009, Geophysical Research Letters, Volume 36, Number 21

96. Evidence for Obliquity Forcing of Glacial Termination II, R. N. Drysdale et al., 09/2009, Science, Volume 325, Issue 5947, pp. 1527-1531

97. Evidence for solar forcing in variability of temperatures and pressures in Europe, Jean-Louis Le Mouel et al., 08/2009, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 71, Issue 12, pp. 1309-1321

98. Amplifying the Pacific Climate System Response to a Small 11-Year Solar Cycle Forcing (PDF), Gerald A. Meehl et al., 08/2009, Science, Volume 325, Number 5944, pp. 1114-1118

99. Phase-coherent oscillatory modes in solar and geomagnetic activity and climate variability, Milan Palus, Dagmar Novotna, 06/2009, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 71, Issues 8–9, pp. 923–930

100. ARIMA representation for daily solar irradiance and surface air temperature time series (PDF), Olavi Karner, 06/2009, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 71, Issues 8-9, pp. 841-847

101. Tropical Water Vapor and Cloud Feedbacks in Climate Models: A Further Assessment Using Coupled Simulations, Sun et al, 03/2009; read more here. “…underestimating the negative feedback from cloud albedo and overestimating the positive feedback from the greenhouse effect of water vapor over the tropical Pacific during ENSO is a prevalent problem of climate models.“

102. ACRIM-gap and TSI trend issue resolved using a surface magnetic flux TSI proxy model (PDF), Nicola Scafetta, Richard C. Willson, 03/2009, Geophysical Research Letters, Volume 36, Number 5

103. Supporting material document for: ACRIM-gap and TSI trend issue resolved using a surface magnetic flux TSI proxy model, Nicola Scafetta, Richard C. Willson, Supplement, 2009 (PDF)

104. Episodes of relative global warming (PDF), C. de Jager, S. Duhau, 02/2009, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 71, Issue 2, pp. 194-198

105. Understanding Solar Behaviour and its Influence on Climate, Timo Niroma, 01/2009, Energy & Environment, Volume 20, Numbers 1-2, pp. 145-159

106. The Sun’s Role in Regulating the Earth’s Climate Dynamics, Richard Mackey, 01/2009, Energy & Environment, Volume 20, Numbers 1-2, pp. 25-73

107. Sun-Climate Linkage Now Confirmed (PDF), Adriano Mazzarella, 01/2009, Energy & Environment, Volume 20, Numbers 1-2, pp. 123-130

108. Solar Cycle 24: Expectations and Implications (PDF), David C. Archibald, 01/2009, Energy & Environment, Volume 20, Number 1-2, pp. 1-10

109. Earth’s Radiative Equilibrium in the Solar Irradiance (PDF), Martin Hertzberg, 01/2009, Energy & Environment, Volume 20, Numbers 1-2, pp. 85-95
2008

110. Using the oceans as a calorimeter to quantify the solar radiative forcing (PDF), Nir J. Shaviv, 11/2008, Journal of Geophysical Research, Volume 113, Issue A11

111. Solar Forcing of the Stream Flow of a Continental Scale South American River (PDF), Pablo J. D. Mauas et. al., 10/2008, Physical Review Letters, Volume 101, Issue 16

112. Non-linear alignment of El Nino to the 11-yr solar cycle, Warren B. White, Zhengyu Liu, 10/2008, Geophysical Research Letters, Volume 35, Number 19

113. A History of Solar Activity over Millennia, Ilya G. Usoskin, 10/2008; read more here. “…New paper: Solar activity at end of 20th century was the highest in 1200 years.”

114. On the relationship between global, hemispheric and latitudinal averaged air surface temperature (GISS time series) and solar activity, Souza Echer et al, 10/2008; read more here.

115. Solar activity and its influence on climate, C. de Jager, 09/2008 (PDF) (Netherlands Journal of Geosciences, Volume 87, Issue 3, pp. 207–213

116. Solar Forcing of Changes in Atmospheric Circulation, Earth’s Rotation and Climate (PDF), Adriano Mazzarella, 08/2008, The Open Atmospheric Science Journal, Volume 2, Issue 1, pp. 181-184

117. Evidence for a solar signature in 20th-century temperature data from the USA and Europe (PDF), Jean-Louis Le Mouel et al., 07/2008, Comptes Rendus Geosciences, Volume 340, Issue 7, pp. 421-430

118. Proxy-based reconstructions of hemispheric and global surface temperature variations over the past two millennia, Mann et al, 2008; “…The reconstructed amplitude of change over past centuries is greater than hitherto reported, with somewhat greater Medieval warmth in the Northern Hemisphere, albeit still not reaching recent levels.” (Thanks for the correction, MHB).

119. Impact of variations in solar activity on hydrological decadal patterns in northern Italy, D. Zanchettin et al., 06/2008, Journal of Geophysical Research, Volume 113, Issue D12

120. The influence of the de Vries (not, vert, similar 200-year) solar cycle on climate variations: Results from the Central Asian Mountains and their global link (PDF), O. M. Raspopov et al., 03/2008, Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology, Volume 259, Issue 1, pp. 6-16

121. Sun-Climate Complexity Linking (PDF), Bruce J. West, P. Grigolini, 02/2008, Physical Review Letters, Volume 100, Issue 8

122. Temperature variations at Lake Qinghai on decadal scales and the possible relation to solar activities, Hai Xu, Xiaoyan Liu, Zhaohua Hou, 01/2008, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, Volume 70, Issue 1, pp. 138-144

123. Phenomenological reconstructions of the solar signature in the Northern Hemisphere surface temperature records since 1600 (PDF), Nicola Scafetta, Bruce J. West, 11/2007, Journal of Geophysical Research, Volume 112, Issue D24

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #20

Tietosi konsensus-raporista ovat harhaisia. Lue tuo sitaattini.

Listastasi puuttui lähde:

http://notrickszone.com/100-papers-sun-drives-clim...

Listan kokoajan ammattitaito:

I’m a US citizen, received an Associate Degree in Civil Engineering at Vermont Technical College and a Bachelor of Science in Mechanical Engineering at the University of Arizona in Tucson. - See more at: http://notrickszone.com/about-pierre-gosselin/#sth...

Otetaan tuon listasi ekan tekijöiden oikea tutkimus:

Anthropogenic global warming trend has been remarkably steady and statistically significant for the past 100 years

Deducing Multi-decadal Anthropogenic Global Warming Trends Using Multiple Regression Analysis - Zhou & Tung (2012)

Abstract: "In order to unmask the anthropogenic global warming trend imbedded in the climate data, multiple linear regression analysis is often employed to filter out short-term fluctuations caused by El Nino-Southern Oscillation (ENSO), volcano aerosols and solar forcing. These fluctuations are unimportant as far as their impact on the deduced multidecadal anthropogenic trends is concerned: ENSO and volcano aerosols have very little multi-decadal trend. Solar variations do have a secular trend, but it is very small and uncertain. What is important, but is left out of all multiple regression analysis of global warming so far, is a long-perioded oscillation called the Atlantic Multi-decadal Oscillation (AMO). When the AMO Index is included as a regressor (i.e. explanatory variable), the deduced multi-decadal anthropogenic global warming trend is so impacted that previously deduced anthropogenic warming rates need to be substantially revised. The deduced net anthropogenic global warming trend has been remarkably steady and statistically significant for the past 100 years."

Citation: Jiansong Zhou and Ka-Kit Tung, Journal of the Atmospheric Sciences 2012

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #22

Eivät ole vaan vertaisarvioitua ja julkaistua tieteellistä faktaa.

menitpäs helposti helppoon, menit sitten siteeraamaan internaalin vaihtelun merkitystä -signaaleja tutkiessa ja trendejä etsiessä- teroittavaa AMO tutkimusta.

minähän olen kaiken aikaa sanonut, että esim. AMO indeksi on merkittävä ilmastodraiveri ja siinä esiintyvän vuosikymmenmittaisen vaihtelun liittäminen osaksi globaalia lämpeämistä on ilmastotieteen yksi noloimpiin lukuihin kuuluva kardinaaliluokan munaus.

tuolla esmes. yks.

http://timoteus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/90602-sim...

ja esmes. tuolla toinen tuoreempi, luonnonlakien mukaisten pakotelaskelmien kera ja joista olet mölynnyt jo useaan otteeseen kuitenkaan kykenemättä ottamaan mitenkään kantaa itse laskelmiin.

http://timoteus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/172981-ei...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #20

Tokakaan ei puhu denialistien puolesta:

Discrepancies in tropical upper tropospheric warming between atmospheric circulation models and satellites - Po-Chedley & Fu (2012) [FULL TEXT]

Abstract: "Recent studies have examined tropical upper tropospheric warming by comparing coupled atmosphere–ocean global circulation model (GCM) simulations from Phase 3 of the Coupled Model Intercomparison Project (CMIP3) with satellite and radiosonde observations of warming in the tropical upper troposphere relative to the lower-middle troposphere. These studies showed that models tended to overestimate increases in static stability between the upper and lower-middle troposphere. We revisit this issue using atmospheric GCMs with prescribed historical sea surface temperatures (SSTs) and coupled atmosphere–ocean GCMs that participated in the latest model intercomparison project, CMIP5. It is demonstrated that even with historical SSTs as a boundary condition, most atmospheric models exhibit excessive tropical upper tropospheric warming relative to the lower-middle troposphere as compared with satellite-borne microwave sounding unit measurements. It is also shown that the results from CMIP5 coupled atmosphere–ocean GCMs are similar to findings from CMIP3 coupled GCMs. The apparent model-observational difference for tropical upper tropospheric warming represents an important problem, but it is not clear whether the difference is a result of common biases in GCMs, biases in observational datasets, or both."

Citation: Stephen Po-Chedley and Qiang Fu 2012 Environ. Res. Lett. 7 044018 doi:10.1088/1748-9326/7/4/044018

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #24

Puhut roskaa.

hypoteesin edellyttämää troposfäärin hotspottia siis ei ole empiirisesti voitu validoida,
pikemminkin on käyny justiinsa päinvastoin.

Edit: bloki oli hetken nurin joten argumentti jäi ns. kesken,
piti vielä kysäistä,
että mikä tuossa ei sitten omasta mielestäsi sitten puhu "denialistien puolesta".

Kyl sunki jotain perustelua pitäis väitteillesi antaa eikä vain randomisti sörkkiä epämääräisellä hötöllä joka puolelta,

kokeillen tuuria, että jos toinen osapuoli joskus edes hämmentyisi.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Kuten arvelinkin, Jounin esittelemä tutkimus multidekaadista vaihtelusta on valjastettu Ilmastonlämpeämispaussin selitykseksi n:o 53

Sään vaihtelun ollessa niin tavallista ettei just nyt tapahdu mitään on epätavallista, vaikka siis se ettei tapahdu mitään onkin tavallista vaihtelua,
joten alarmistilogiikan mukaan se on varmaakin varmempi indikaattori siitä, että pian taas "rytisee".

Eli tuosa sivuutetaan se tosiseikka, että nyt hiatusta aiheuttavan syklin jossain vaiheessa on pitänyt nousta ylös lämmittääkseenkin ja se on nyt virheellisesti liitettynä osaksi 1970 luvulta alkanutta "globaalia lämpeämistermiä" ja joka näin ollen vaikuttaa ainakin noin kaksi kertaa todellista suuremmalta.

Tämä vain siksi, että he eivät voi luopua dogmista: Man drives the climate

https://ec.europa.eu/jrc/en/news/climate-anomaly-c...

Hemmetin vaikea tehä parodiaa niiden itse itsestään tekemästä parodiasta

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

https://ec.europa.eu/jrc/sites/default/files/jrc-g...

Yllä oleva kuva kertoo ilmastonmuutoksen vaativan sen 30 vuotta vähintään, jotta johtopäätöksiä voidaan vetää muutoksen suunnasta tapahtumien pohjalta. "The fact is that, as will be discussed later, their models are incorrectly structured and the modelling approach is inherently useless for making predictions. A much better approach is to recognise and project forward quasi-cyclic quasi-repetitive patterns in the temperature, oceanic systems and solar driver data as was done in the 30 year forecast reviewed here." http://www.principia-scientific.org/skillful-so-fa...

http://1.bp.blogspot.com/-j17h1i84DYM/U8Qez85PveI/...
"The only natural forcing in both of the IPCC Figures is TSI, and everything else is classed as anthropogenic. The deficiency of this model structure is immediately obvious. Under natural forcings should come such things as, for example, Milankovitch Orbital Cycles, lunar related tidal effects on ocean currents, earth's geomagnetic field strength and most importantly on millennial and centennial time scales all the Solar Activity data time series - e.g., Solar Magnetic Field strength, TSI, SSNs, GCRs, (effect on aerosols, clouds and albedo) CHs, MCEs, EUV variations, and associated ozone variations and Forbush events."

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kuva ekassa linkissä on luultavasti jonkun jrc:n yksityishenkilön sinne laittama kuva, joka ei vastaa jrc:n näkemyksiä.

Toinen linkin teksti on geologi Norman Pagelta, jolla ei alueelta tieteellisiä meriittejä:

http://denierlist.wordpress.com/2012/11/29/277/

Kolmas linkki myös Norman Pagelta.

Edes pikkuisen lähdekriittisyyttä, kiitos...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Totta geologi, Dr Norman Page (PhD - Geology), on kyllä luottanut alan asiantuntijoihin oman tietämyksensä lisäksi.

Here is an excerpt from the 2 year update posted on this site http://climatesense-norpag.blogspot.com. Then on 7/19/12:
"The CAGW meme and by extension the climate and energy policies of most Western Governments are built on the outputs of climate models. In spite of the inability of weather models to forecast more than about 10 days ahead, the climate modelers have deluded themselves, their employers, the grant giving agencies, the politicians and the general public into believing that they could build climate models capable of accurately forecasting global temperatures for decades and centuries to come." Commenting on this naive reductionist approach, Harrison and Stainforth say in: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/eost200...

"Many scientists have called for a substantial new investment in climate modeling to increase the accuracy, precision, and reliability of climate predictions. Such investments are often justified by asserting that failure to improve predictions will prevent society from adapting successfully to changing climate. This Forum questions these claims, suggests limits to predictability, and argues that society can (and indeed must) make effective adaptation decisions in the absence of accurate and precise climate predictions."

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #31

Page vääristelee asiantuntijoiden kirjoituksia. Vastuu lukijalla.

Eikä AGW perustu ilmastomalleihin, joiden päätarkoitus on tutkia ilmaston dynamiikkaa ja laatia skenaarioita ilmastomuutoksen tulevaisuuksista.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #32

Ilmastomallit ovat kyllä global warming - ennusteiden pohjalla!

"One of the report's authors, Professor Myles Allen, the director of Oxford University's Climate Research Network, has said that people should not look to the IPCC for a “bible” on climate change.
Professor Allen, who admits “we need to look very carefully about what the IPCC does in future”, said that he could not comment on the report as it was still considered to be in its draft stages.
However, he added: “It is a complete fantasy to think that you can compile an infallible or approximately infallible report, that is just not how science works." http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/clima...

"Top climate scientists have admitted that their global warming forecasts are wrong and world is not heating at the rate they claimed it was in a key report.

The report, to be published later this month, is a six year assessment which is seen as the gospel of climate science and is cited to justify fuel taxes and subsidies for renewable energy."

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #33

Skenaariot eivät ole ennusteita. Eikä IPCC tee tutkimusta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #34

Totta, ennuste on väärä termi tässä yhteydessä. Eikä IPCC tee tutkimusta.

Toinen arvio: "eminently sensible"

Dr Norman Page on the Climate Denier List

"As someone who spent 31 years working in climatology and meteorology with the Canadian MSC, and having read Page’s posts, I would conclude that he is eminently sensible. The range of feedbacks and variations in various solar forcings ignored or underestimated by the IPCC have clearly resulted in their totally missing the current hiatus in warming and what appears to be the beginning of cooling. Dr. Page’s insights (and that of many others you choose to demean) provide a compelling explanation of what we are presently observing. The IPCC has never provided sound physical evidence for their estimate of earth’s sensitivity to CO2 or even that CO2 amplification is real. Estimating the nature and magnitude of the amplification is at the heart of the debate and the unfolding reversal of global temperature trends is giving the lie to the IPCC estimates. It’s past time that we begin basing our science on observations first, and the observational record ungridded simply does not support the IPCC assertions. Dr. Page is closer to the truth. The IPCC reliance on modelling first is simply not science."

Toimituksen poiminnat