Miten päästä koneen ohjaamoon
Lentäjille kertakäyttöinen ja helposti rikottava avain+koodi lukittuun ohjaamoon pääsemiseksi erikoistilanteissa kuten lentäjän sairaskohtauksesta aiheutuvan kykenemättömyyden takia,
kun taas akuutin ohjaamon ulkopuolisen uhan sattuessa ulkopuolelle mahdollisesti myös jäävä perämies/kapteeni ohjesäännön mukaisesti särkee avaimensa välittömästi vaikkapa lyömällä kämmenellä taskuaan jossa avain on,
näin se ei ole merkittävän suuressa vaarassa joutua esim. kaappaajien haltuun,
eikä pelkästä pakotetusta koodista ole hyötyä.
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)
Ei kyse ole siitä etteikö ongelmaan olisi ratkaisuja, vaan siitä, että asiaa ei todellakaan ole mielletty riskitilanteeksi tähän mennessä.
Kaikki ajateltavissa olevat riskit kuitenkin toteutuvat siinä vaiheessa, kun miljardi lentoa on lennetty.
Timo kirjoitti: "Toisaalta lentäjän (mielen)terveyttä on epäilty melko useissakin matkustajalento-onnettomuuksissa.".
Toisessa, aiheeseen liittyvässä ssri-blogissani taidetaan olla oikealla jäljellä. Tänään hollantilainen Telegraaf-lehti kirjoittaa seuraavasti:
Lubitzin kammottavat teot muistuttavat asiantuntijoiden mukaan itsemurha-ampujien hirmutekoja, jotka aiheuttivat verilöylyjä amerikkalaiskouluilla ja jotka johtuivat SSRI:n sivuvaikutuksista.
Antidepressivoista on tieteellisesti todistettu, että niiden hengenvaaralliset sivuvaikutukset voivat ajaa käyttäjiä ja ihmisiä, joiden aineenvaihto ne liian nopeasti hajottavat, itsemurhiin tai äärimmäiseen murhatahtoon muita ihmisiä kohtaan. "Riski on suuri, että perämiehelle on määrätty antidepressivaa ja että hän on siitä saanut toksisen deliriumin", kertovat australiainen psykiatri Yolande Lucire sekä oikeuslääkäri Selma Eikelboom, IFS:ltä (independent bureau performing DNA research and forensic medical analysis).
Lubitz’ gruweldaden vertonen volgens deskundigen opvallende overeenkomsten met die van zelfmoordschutters die op Amerikaanse scholen bloedbaden aanrichtten en werden gedreven door bijwerkingen van zogeheten SSRI’s.
Van antidepressiva is wetenschappelijk aangetoond dat de levensgevaarlijke bijwerkingen gebruikers of mensen die de medicijnen te snel afbouwen, tot zelfmoord en extreme moordlust jegens anderen kunnen aanzetten. „De kans is groot dat de copiloot antidepressiva voorgeschreven kreeg en een toxisch delirium kreeg”, zeggen de Australische psychiater Yolande Lucire en forensisch arts Selma Eikelenboom van IFS.
ssri-blogi:
http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191098-ssri...
Hankala kysymys loppupeleissä. Voihan sitä viksumpi itsetuhoinen pilotti vaikka keksiä miten ovi jumitetaan mekaanisesti. Kuitenkin kuvailemasi yhdistelmä tuntuu äkkisältään ainakin helpoiten toteutettavalta uudistukselta jo olemassa olevaan systeemiin.
Seuraava vaihtoehto alkaisikin olla koko ohjaamon eristäminen, vaikka tällöin mahdollinen molempien pilottien menettäminen olisi seuraava uhka. Tällöin lentoemo tai Ted Striker ei voisi rynnätä pelastamaan päivää. On olemassa jo esimerkkejä mm. savukaasuista ohjaamossa, tällainen voisi kokonaan lamauttaa molemmat lentäjät.
Tässä odotellaan vain ohjaamon täysautomatisointia, koska silloin mikään ei enää voi inhimillisesti mennä vikaan; muistaako joku vielä HAL 9000:nen?
Ihme ettei autoilu kehitä näin paljoa turvallisuushysteriaa..
Eikös lentokone jo ole täysautomatisoitu? Jos molemmat pilotit pyörtyvät, kone jatkaa tyylikkäästi suunniteltua rataa kentälle asti, vaikka määräysten mukaan viimeisten metrien matka pystysuunnassa on edelleen pilottien piikissä.
Edellisen kerran vastaava tapahtuma -90 luvulla. Egyptiläinen lentäjä iski koneen mereen. Vieressä oli toinen pilotti. Hän ei kyennyt estämään tätä.
Elämä on, vaikkei pitäisikään.
Sunnuntaina pitäisi taas loikata San Fransiscoon,
Vai meneekö ennakkoluulot näin...
Niinkauan kuin mukana on ihminen, on täysin mahdotonta sulkea ulos inhimillisen, joko tahallisen tai tahattoman osuus onnettomuuteen pois.
Sellaisen mahdollisuden osuutta voidaan kyllä pienetää mutta täysin idioottivarmaksi sitä ei saa.
Senkin jälkeen pitää vielä huomioida koneen tekniikan pettämisen mahdollisuus ja miten ihminen voi siihen vaikuttaa, tai miten virheellisen vaikuttamisen mahdollisuus voidaan estää.
Tämänkertainen tapaus oli hirvittävä, mutta teoriassa tilanne voisi olla myös niin että perämies heittää seonneen pilotin ulos ohjaamosta ja tämän jälkeen pitäisi estää tämän mahdollisuudet päästä ohjaamoon tai muuhun koneen tekniikkaan käsiksi, olipa avain tai ei.
Juuri näin ja raadollisen käänteisesti ajateltuna jokainen meistä on potentiaalinen vastaantulijan tappaja.
Ajatus kuulostaa äärimmäisen vastenmieliseltä, mutta oletettavasti samalta olisi tuntunut tuosta onnettomasta pilotista jos asiaa olisi tiedusteltu vaikkapa vuosi sitten.
Ongelma oli inhimillinen. Toisen mustan laatikon löytyminen aikanaan paljastaa lisää. Tuskin kukaan meistä voi käsittää omaisten tuskaa ja pilotin omaisten kohdalla syyllisyyden tuntemuksia ja inhimillistä hätää.
Tarkoitukseni on sanoa että tekniikalla voidaan inhimillisen virheen/tahallisuuden vaikutusta pienentää, vaan en usko sitä saatavan nollattua koskaan. Se on vähän kuin absoluuttisen nolapisteet tai valon nopeuden tavoittelu. Päästään lähemmäs ja lähemmäs vaan ei koskaan perille.
Kyllähän näitä on tapahtunut niin paljon, että se joitakin pelottaakin, mutta sehän koskee vain rekkakuskeja. On sellaisiakin, joille tämä on sattunut jo enemmän kuin kerran.
Leka voisi olla yksi vaihtoehto.
Minä myös mietin aivoni solmuun kulunvalvonnan kanssa. Sanoisin että nelinumeroinen kertakäyttöinen koodi kapteenille, perämiehelle, lentoemopomolle ja mahdolliselle viranomaiselle (poliisi, tulli, ym. jos on lennolla). Aivot meni solmuun kun aloin miettimään kulunvalvonnan sääntöjä, joita tulee laskelmissani liian monta (ajastukset ja vaatimus esim. 2 henkilöä koko ajan nupissa, sekä kummalta puolelta aukeaa ja miten ja milloin).
Kyllä tuo tehtävissä olisi loogiseksi ja hyväksi.
Helposti hajoavan avaimen kohdalla tulee heti mieleen, että äkillinen turbulenssi hajoittaa kapteenin kusireissulla olevan avaimen ja perämies on nupissa tajuttomana... ja monia muita erikoisskenaarioita.
Kommentoi 18 kommenttia