Timoteus ilmastonmuutos on ikiaikainen ja osin syklinen jatkumo, antropogeeninen lämpeämishypoteesi on SE josta kiistellään.

Kaikki blogit puheenaiheesta Digitalisaatio

Verottajaa haetaan tositarkoituksella

Informaatioteknologia tuntuu tehneen kanssakäymisestä yllättävän vaikeaa.

Ystäväni sai perinnössä kiinteää omaisuutta ja useamman tuhatta euroa perintöveroa. Vähävaraisena hän ei pysty maksamaan veroa kahdessa isossa erässä vaan päätti hakea verottajalta maksuun osamaksua useammassa erässä. Ohjeita tähän hän päätti kysyä verotoimistosta. Puhelimitse ystäväni soitti koko päivän maksulliseen puhelinpalveluun ja pääsikin parhaillaan sijalle seitsemän jonossa. Ihan hyvin ensikertalaiselta. Läpi ei päässyt.

Tukibyrokraatista tekoälykuiskaajaksi

Minulla on ollut pitkään tapana lukea hallitusohjelmat ja etsiä niistä kirjauksia, jotka ohjaavat Suomen tietoyhteiskuntakehitystä ja julkishallinnon digitalisaatiota. Rinteen hallituksen ohjelma teetti aiempia enemmän töitä. Se on tunnetusti pitkä, ja siitä löytyy 57 digitalisaatioon viittaavaa mainintaa, 17 kyberiä, kahdeksan tekoälyä ja yksi ICT.

Puoliksi tehty, ei ollenkaan suunniteltu - Meiltä puuttuu digipolitiikka

Digitalisaatio muuttaa elämäämme kiihtyvällä tahdilla. Digitaalisen ja “todellisen” raja on jo hämärtynyt. Samalla yhteiskuntamme toiminta tai toimimattomuus on teknologisten tekijöiden varassa. Jos netti kaatuu tai puhelin unohtuu kotiin, tuntuu kuin toinen käsi olisi pois käytöstä.

 

Digitalisoidaan vaikka päin mäntyä - Eikä myönnetä mitään

Suomessa harrastetaan tulonsiirtoja todella suurella innolla. Enimmäkseen tuloja siirrteään pieniltä suurille ja köyhiltä rikkaille. Siirrot suunnittelee aina hallitus, ja eduskunta ne aina siunaa. Nöyrästi, koska Suomi, Nokia ja tyhmyys.

Tällaisenkin älyttömyyden eduskunta on hartaudella siunannut:

https://yle.fi/uutiset/3-10695651

Yhtenä syynä on tietysti ollut halu kitkeä harmaa talous. Samaan aikaan kun  pankki jos toinenkin pyörittelee hämäriä miljardeja sinne ja tänne.

Digidigidää.

Työelämä ja yrittäjyyden edellytykset kuntoon

Työn murros

Työelämä ja teollisuus on ollut viime vuosikymmenet kahden murroksen alla: globalisaation ja automatisaation tullessa vahvemmin työelämään.

Tekoälystä tukiäly!

Viime viikolla eduskunnassa keskusteltiin tulevaisuusvaliokunnan mietinnön pohjalta valtioneuvoston kerran neljässä vuodessa annettavasta tulevaisuusselonteosta. Selonteon aiheena oli tällä kertaa Työn murros ja suomalaisen työn tulevaisuus.

Digitaalisesti esteetön Suomi

Vaaliblogi 7

Suomi digitalisoituu vauhdilla, ja yhä useampi palvelu siirtyy verkkoon. Puhelimeenkin vastaa robotti, joka ehkä saa selvää paikallisesta murteesta.

Digitalisaation edelläkävijämaassa Tanskassa ollaan jo niin pitkällä, että kansalaiset ja yritykset on lailla määrätty asioimaan viranomaisten kanssa vain sähköisesti. Vain 10 prosentille tanskalaisille on annettu erivapaus asioida edelleen paperilla.

Suomi tarvitsee tietoyhteiskuntaministerin

 

Myönnän heti, että en ole otsikkoon sisältyvän aihesisällön asiantuntija, korkeintaan kokemussellainen.

 

Opiskellessani 1970-luvulla Tampereen yliopistossa tuli "tietomaailmaan" ensi kosketus ja sen jälkeen kunnissa, kun olin hankimassa ensimmäisiä tietokoneita ja ohjelmistoja. Eduskunta on kulkenut etujoukoissa tietohallinnon ja -järjestelmien kyttöönotossa. Tasan 30 vuotta sitten olin niiden kahdeksan kansanedustajan joukossa, jotka ensimmäisinä sai oman tietokoneen ja ensimmäinen, joka sai sähköpostin. Se oli juhlavaa!

 

Kiinalaiset digimummot jyrää

Kiina jäi aikoinaan jälkeen 2G ja 3G käyttöönotossa ja soveltamisessa. Nyt Kiina on sitä innokkaammin ottamassa muiden maiden ja etenkin USA:n etumatkaa kiinni.

Kiinassa myönnetään avoimesti, että tekoälyn tieteellisessä tutkimus- ja kehitystyössä USA pitää johtoasemaa. Sen sijaan tekoälyn käytännön sovelluksissa Kiina ohittaa sekä USA:n että monet muut vahvat digimaat Euroopassa. Tässä on haaste EU:lle.

Keskittäminen on vahingollista

Eduskuntavaalit lähestyvät ja puolueet pyrkivät kirkastamaan omia näkemyksiään. Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n vaalipaneelissa keskiviikkona 9.1. Helsingissä saatiin vihdoin puolueista irti selkeitä linjaeroja. Yksi liittyi keskittämiseen ja kaupungistumiseen.

Kokoomus, vihreät ja vasemmistoliitto ilmoittivat selkeästi haluavansa nopeampaa kaupungistumista ja tukevansa keskittymisen kiihdyttämistä. Heidän mielestään keskittäminen torjuu ilmastonmuutosta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä