Timoteus ilmastonmuutos on ikiaikainen ja osin syklinen jatkumo, antropogeeninen lämpeämishypoteesi on SE josta kiistellään.

Kaikki blogit puheenaiheesta Metropolipolitiikka

Jyrkkä EI keskittämispolitiikalle!

Minua huolestuttaa räjähdysmäistä tahtia lisääntyvä keskittämispolitiikka. Keskittäminen hävittää palvelut maaseudulta ja tämän seurauksena yksityiset yritykset sekä ihmiset lähtevät perässä, vaikka tähän ei välttämättä muuten halua olisi. Käytän pohjana tässä kirjoituksessani oman seutuni historiaa ja nykyhetkeä. Meillä Kangasalan Kuhmalahdella on hävinnyt järjestyksessä pohjan kauppa, huoltoasema sekä pankki. Viimeisin katoava palvelu on Pohjan koulu ja tämän jälkeen jääkin enää kirjasto/posti ja apteekki. Kauanko menee näidenkin häviämiseen.  Myös terveyspalvelut ovat lähteneet.

Kaupunkipolitiikka seuraavan hallituksen kärkihankkeeksi

Kaupunkipolitiikka on Suomessa ollut hallituksista riippumatta monin osin käyttämätön voimavara. Seuraavan eduskuntakauden painopiste on oltava vahva metropoli- ja kaupunkipolitiikka. Se on jokaisen suomalaisen etu.

 

Keskittäminen mahdollistaa terroristin unelman

Kesän keskustelunaiheisiin on kuulunut tänä vuonna kysymys koko maan pitämisestä asuttuna, siis kyllä vai ei. 

Ei ole mikään yllätys, että suuri enemmistö suomalaisista kannattaa ensinmainittua, tai ainakaan suuri enemmistö ei kannatta päättäjiemme ja/tai mediamme hinkumaa keskittämispolitiikkaa, ei vaikka kuinka moneen kertaan lausutaan taikasanat "kaupungistumisen megatrendi".

Pormestarimalli jämäköittäisi Espoon päätöksentekoa

Harva olisi uskonut vielä keväällä kuntavaalien jälkimainingeissa, että punaviherenemmistöinen Helsinki kykenisi päättämään kunnallisveron tuntuvasta 0,5 %-yksikön alennuksesta. Viimeisinä vuosina Helsingin kunnallinen päätöksenteko on kerännyt mainetta lähinnä tehottomana ja aikaansaamattomana sekoiluna. Moni muistaa useamman “eipäs-juupas” -väännön, kuten Guggenheim -kiistan, Östersundomin fiaskon, Jätkäsaaren tornihotellitapauksen sekä monta muuta hanketta, joissa poliittinen johtajuus on ollut täysin tulosvastuutonta ja vailla visiota.

Kaupunkipolitiikka tekee hyvää

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ilmoitti tulevan vuoden budjettikäsittelyn yhteydessä, että Keskusta haluaa kutsua koolle neuvonantajaryhmän pohtimaan tasapainoisemman Suomen rakentamista. Tasapainoisempi Suomi ei voi tarkoittaa kaupungistumisen vastustamista eikä siltarumpupolitiikkaa. Suomen menestymiseen tarvitaan niin maaseutu- kuin kaupunkipolitiikkaakin. Toimia on tehtävä alueiden omista lähtökohdista ja Suomen kokonaisetu huomioiden. Kaupungistumisen tosiasiat on tunnistettava ja kaupunkipolitiikka on otettava voimavaraksi. 

 

Keskusta tukee keskittävää metropolipolitiikkaa

Helsingin valtapuolueet ovat toteuttaneet keskittävää metropolipolitiikkaa. Pääkaupunkiseudulle pyritään haalimaan useita satoja tuhansia uusia asukkaita joko Suomen maakunnista tai ulkomailta.

 

Nyt keskustajohtoinenkin hallitus on tukenut tätä kehitystä mm. rahoittamalla paikallisliikenteen investointeja ja keskittämällä asuntorahoitusta suurimpiin kaupunkeihin.  

 

Metropolialue imaisee asumistukien lisäksi myös T&K tuet

Tulonsiirroista keskusteltaessa keskitytään hyvin usein puhumaan ainoastaan valtionosuusjärjestelmän tasauksesta. Helsingin Sanomatkin on usein esittänyt, että Uusimaa elättäisi muuta maata. Nostin itse taannoin esille tulonsiirroista asumistuen, josta suuri osa kohdentuu metropolialueelle. Tässä blogikirjoituksessani käsittelen tutkimus- ja kehittämisrahoitusta.

Väyrynen ”Terve Helsinki” -liikkeen ehdokkaana

Ilmoitin viime keskiviikkona, että harkitsen kuntavaaliehdokkuutta Helsingissä, jos muodostettavalle sitoutumattomien listalle saadaan riittävästi ehdokkaita. Jo nyt on varmistunut, että valitsijayhdistysten yhteislista saadaan muodostetuksi. Mukana on eri puolueiden jäseniä ja sitoutumattomia ehdokkaita.

Yhteislistan nimeksi tulee ”Terve Helsinki”.

Aluepolitiikan valta on palautettava kansalle

Suomessa on meneillään ennen näkemätön alueellinen keskittäminen.

Aluepolitiikkaa johtavat suurimmat kaupungit, jotka määrittelevät itselleen kasvutavoitteet ja sitovat valtiovallan niiden tukemiseen. Aluekehitys on nollasummapeliä: se väestönkasvu, jonka suurimmat kaupungit voittavat, sen pienemmät kaupungit ja maaseutu väestökatona menettävät. 

Metropolipolitiikka näyttää jatkuvan

Keskusta kävi eduskuntavaalit vaatien aluepolitiikkaan suunnanmuutosta. Keskittävästä metropolipolitiikasta piti siirtyä maakuntien kehittämiseen.

Metropolipolitiikan virheellisyys on käynyt ilmi yhä selvemmin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä