Timoteus ilmastonmuutos on ikiaikainen ja osin syklinen jatkumo, antropogeeninen lämpeämishypoteesi on SE josta kiistellään.

Kaikki blogit puheenaiheesta Työelämän muutos

Kun raportointi syö työajan

Työelämässä pitää yhä enemmän raportoida tekemisistään ja olla raportoimatta sellaisista tekemisistä, joista ei makseta palkkaa. Kuten esimerkiksi raportointi, siihen käytettyä työaikaa ei lasketa yleensä missään. Kuitenkin  työntekijä joutuu miettimään omaan työnkuvaansa kuuluvia tehtäviä ja välttelemään helppojakin nopeasti hoidettavia asioita, jotka nopeuttaisivat omaakin työtä. Mutta jos homma ei kuulu oman toimenkuvan piiriin, niin sapiskaa tulee, vaikka maalaisjärjellä asiat sujuisivat helpommin ja nopeammin.

Mikä on yhteiskunnallisesti tärkeää työtä?

Vappuna on hyvä pohtia työn tulevaisuutta ja työn merkityksellisyyttä. Yhteiskunnassa on edelleen vahvasti vanhakantainen käsitys työstä. Oikeana työnä pidetään vain yrityksissä tai julkisella sektorilla tehtyä työtä. Markkinaliberalistisissä piireissä näkökulma on vielä kapeampi, koska siellä ei edes suurinta osaa julkisesta sektorista nähdä tarpeellisena. Suomessa tehdään valtavasti arvokasta työtä normaalien työsuhteiden ulkopuolella vapaaehtoistyönä kansalaisjärjestöissä. Vapaaehtoistyön ja normaalin palkkatyön ero on joillakin aloilla häilyvä.

Tekoäly tulee, oletko valmis?

Tekoälyn yhä lisääntyvä soveltaminen eri yhteiskunnan aloilla lisää automaatiota ja vähentää ihmistyövoiman tarvetta. Mutta mitä tekoäly oikeastaan on ja miten se tulee muuttamaan yhteiskuntaa lähitulevaisuudessa?

 

Tekoälystä (englanniksi artificial intelligence, AI) on keskusteltu niin kauan kuin tietokoneita on ollut olemassa. Voiko tietokone, joka on oleellisesti pelkkä laskukone, kehitttyä oikeasti älykkääksi ja jopa tietoiseksi itsestään, kun sen laskentakapasiteettia kasvatetaan tarpeeksi ja ohjelmat kehittyvät riittävästi?

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä