Timoteus ilmastonmuutos on ikiaikainen ja osin syklinen jatkumo, antropogeeninen lämpeämishypoteesi on SE josta kiistellään.

Kaikki blogit puheenaiheesta Venäjän strategia

Kaksi tarinaa USA:n ja Venäjän suhteiden viimeaikaisesta kehityksestä

Vakiotarina

Donald Trump nousi USA:n presidentiksi Venäjän tuella. Ulkoministeriksi tuli Putinin tunteva Rex Tillerson ja turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajaksi niinikään Putinin tavannut Michael T. Flynn. Kremlissä iloittiin vaalituloksesta ja odotettiin talouspakotteiden pikaista purkua.

Rauha, sota vai jotakin siltä väliltä?

Sodan uhka on viime aikoina lisääntynyt, ja johtavat sotilasmahdit ovat terävöittäneet omaa reagointivalmiuttaan. Vaaraa kasvattavat eri puolilla maailmaa menossa olevat konfliktit, joissa myös suurvallat joutuvat kärsimään kalusto- ja miehistötappioita. Elämme siten eräänlaista kytevän sodan aikaa, joka voi milloin hyvänsä leimahtaa isommaksi roihuksi. Jo nykytilanne kuormittaa pitkittyessään vaarallisesti osapuolten kärsivällisyyttä. Tilannetta pahentaa se, ettei käytettävissä ole mitään jännityksen tehokkaaseen lievittämiseen kykenevää tahoa.

Putinin linja

Presidentti Putin valitaan lähes vuorenvarmasti runsaan neljän kuukauden kuluttua Venäjän presidentiksi vuosiksi 2018-2024. Mutta mikä on se linja, jota hän tulee toteuttamaan?

Putinin noustessa valtaan monet toivoivat hänen osoittautuvan uudistushenkiseksi poliitikoksi, joka pyrkisi luomaan normaalit suhteet länteen. Näin Venäjä pääsisi yhdessä länsimaisten yritysten kanssa modernisoimaan maan taloutta ja hyödyntämään runsaita raaka-ainevarojaan kansalaisten hyvinvoinnin kasvattamiseksi.

Pohjoinen yhteistyö Venäjän pelastuksena?

Moskovan Lomonosovin yliopiston professori ja kansainvälisten suhteiden tutkija Vladislav Inozemtsev julkaisi eilen Financial Timesissa Venäjän ja länsimaiden yhteistyömahdollisuuksia luotaavan mielipidekirjoituksen (ks. linkki), jonka takana voi olla myös Kremlin tarve uudenlaisiin strategisiin avauksiin.

Presidentti Putinin euraasialainen unelma

Pohjois-Korean tyranni suurvaltojen uhkapelin nappulana

Pohjois-Korean ydinaseohjelman synnyttämä jännitystila lähestyy räjähdyspistettä kiihtyvällä vauhdilla. USA:n liittolaisineen on äärimmäisen vaikea hyväksyä arvaamattomasti käyttäytyvän tyrannian nousua ydinasevaltojen joukkoon. Miltei yhtä vaikea USA:n johdon on hyväksyä röyhkeyttä, jolla pienen ja rutiköyhän valtion johto ärhentelee maailman johtavalle sotilasmahdille.

Kremlin geopolitiikka tänään

Muutama vuosi sitten presidentti Putin julisti Venäjän nousevan heikentyvään lännen ja nousevan Aasian välille sijoittuvaksi euraasialaiseksi suurvallaksi. Venäjä takaisi koskemattomuutensa ydinpelotteen avulla ja luonnonvarat tarjoaisivat pohjan vaurauden jatkuvalle kasvulle. Venäjä esittäisi läntisen liberalismin vaihtoehdoksi oman vahvaan johtajuuteen ja perinteisiin kansallisiin arvoihin nojaavan mallinsa. Kansainvälisellä ulottuvuudella päätavoitteeksi asetettiin keisarinvallan ja Neuvostoliiton aikaisten etupiirien palauttaminen Venäjän hallintaan.

Mihin Venäjä pyrkii toimillaan Aleppossa?

Venäjän hävittäjien raa’at pommitukset Aleppossa – jotka ovat tänään jälleen voimistuneet – ovat äärimmäisen julmia ja sellaisina tuhoisia myös maan kansainvälisen maineen kannalta. Siksi on aiheellista pohtia, miksi Venäjä toimii näin ja mihin se toimillaan varsinaisesti pyrkii.

 Provosoiko Venäjä tarkoituksella länttä reagoimaan?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä