Timoteus ilmastonmuutos on ikiaikainen ja osin syklinen jatkumo, antropogeeninen lämpeämishypoteesi on SE josta kiistellään.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kulttuurierot

Pari pikku kysymystä

Jätän tähän mietittäväksi pari pikku juttua: muslimeja on maailmassa 1,3 miljardia. Arabimaissa on noin 300 000 000 asukasta. Meitä suomalaisia on viitisen miljoonaa. Miten joidenkin onnistuu uskotella itselleen, että tuo koko 1,3 miljardin ihmisen joukko, tai ainakin ne kolmesataa miljoonaa arabia, muodostavat yhtenäisen massan tai monoliitin niin, että kun joku tekee rikoksen ihan toisella puolella Suomea, on asiallista mennä ammuskelemaan toisen, asiaan mitenkään liittymättömän pariskunnan oven läpi?

Suuret kulttuurierot joukkoraiskausten taustalla

Oulun joukkoraiskaukset ovat saaneet median tarttumaan maahanmuuttoon aivan toisella tavalla kuin aikaisemmin. Tähän asti vallinnut maahanmuuton ongelmien vähättely ja peittely on ainakin hetkeksi väistynyt. Noudatettu salaileva julkisuuspolitiikka lieneekin ollut osaltaan syynä siihen, että ongelmavyyhti rävähti lopulta kerralla kaikessa karmeudessaan hyväuskoisen kansakunnan kasvoille.

Onnenähkyinen suomalaisuus leviää maailmalle?

Maailmalla oppii monta ihmeellistä asiaa kuten, että suomalainen, hiljainen aamubussi on luksusta, kreikkalainen kylätaverna on suomalaisen ”essonbaarin” vastine ja, että italialaiset eläkepapat potkaisevat päivän käyntiin ”caffè corretolla”, espressolla jossa on loraus grappaa eli pontikkaa. Emme me suomalaiset noin – heti aamusta - paitsi Tallinnan laivalla.

Neljä tapaa suhtautua itänaapuriimme

Maapallon jokaisella maalla on oma geopoliittinen todellisuutensa. Pohjolamme tosiasiat ovat jokaisen suomalaisen tiedossa, viimeistään Juho Kusti Paasikiven jykevällä lainauksella "Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku" (joka oli hänen arvostamaansa englantilaisen historioitsija Thomas Babington Macaulayn lause).

Yksittäistapauksia poikkeustilassa

Yli kaksikymmentä vuotta sitten Euroopassa nuorena reppureissaajana törmäsin kulttuurieroihin jo Brysselin leveysasteilla. Minä en tuolloin ymmärtänyt, että jo Euroopan Unionin syntyhetkillä Brysselissä vallitsi ”poikkeustila”, joka rajoitti tyttöjen vapaata liikkumista julkisilla paikoilla myös valoisana aikana.

Suomeen kotoutettujen hienot puheenvuorot

Kuulun siihen Suomen valtaenemmistöön, joka alkaa olla yhä enemmän huolissaan tämän hetken hallitsemattomasta ja aivan liian miespuolisesta maahanmuutosta. Silti olen luonteeltani suvaitsevainen ja maahanmuuttaja itsekin (tulin Suomeen nuorena aikuisena vuonna 1969, suomen kielen taidottomana). Viime maanantaina kuuntelin automatkallani radio yle ykköseltä sikäli harvinaisen haastattelusarjan, että siinä haastattelija oli kerrankin hiljaa ja vain haastatteltava sai puhua. Toimittajalta erinomainen suoritus.

Suomi-käyttöohjeet arabian, afgaanin ym.kielellä

Kuuntelin eilisiltapäivänä (radio yle yksi) miten Väestöliiton Anita Novitsky kertoi kiinnostavasta ja tarpeellisesta opetuspaketista maahanmuuttajille. Yhteistyönä Helsingin kaupungin kanssa tehtiin opetuskokonaisuus, jossa uusille suomalaisille selostetaan Suomen "erikoisuudet", liittyen ihmissuhteisiin, naisten oikeuksiin, seksuaaliseen kanssakäymiseen, elekieleen, pukeutumiseen jne. Hieno teko, josta kuulemma on saatu varsin positiivista palautetta maahanmuuttajien taholta. Hehän kiittivät ja kertoivat, että sen avulla Suomea pystytään ymmärtämään paljon paremmin.

Pakolaisnaisten turva vastaanottokeskuksissa..

Kun lukematon määrä nuoria miehiä saapuu outoon paikkaan ja joutuu, toimettomana, odottamaan turvapaikkapäätöstä suurissa vastaanottokeskuksissa syntyy ongelmia, erityisesti niille harvoille naisille, jotka joutuvat odottamaan samoissa tiloissa. Eräänlainen testosteronipommi tikittää.. Saksan suurin vastaanottokeskus (Asylzentrum) sijaitsee Hessenin osavaltion Giessenissä ja on nimeltään Hessische ErstaufnahmeEinrichtigung für Flüchtlinge (HEAE).

Maahanmuutto lisää ongelmia

Masentavaa törmätä joka kerta samaan taktiikkaan kun puhutaan maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista. Väistetään itse kysymykseen vastaaminen vetoamalla siihen että samoja ongelmia on kantaväestössäkin. Miksi ongelmayksilöiden/maiden määrää pitää tieten tahtoen lisätä tuomalla heitä ulkomailta? Varsinkin kun riskiryhmät on ennakkoon hyvin tarkasti tiedossa. Miksi ei keskustella kulttuurien eroista ja siitä mihin kulttuurien törmäys johtaa? On aivan turha lässyttää kulttuurirelativismista tai siitä että kaikki kulttuurit ovat samanlaisia. Eivät ole.

Oman väestöryhmän maineen pilaaminen on kriminalisoitava

Monikulttuurisuutta ei kannattaisi demonisoida. Tuorein persukriisi lisää turhaa vastakkainasettelua. Kokemusteni perusteella olen huomannut, että ani harva pelkää/vihaa monikulttuurisuutta itsessään, vaan sitä, kuinka eri kulttuureista tulevat reagoivat lakeihimme ja normeihimme. On typerää ”sotia” monikulttuurisuutta vastaan, koska se vain lisää epätasa-arvoa ja sääntöjenvastaista käytöstä. Meidän on vahvistettava muista kulttuureista tulevien adaptaatiota ja varmistettava, että kaikki elävät samojen sääntöjen mukaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä