Timoteus ilmastonmuutos on ikiaikainen ja osin syklinen jatkumo, antropogeeninen lämpeämishypoteesi on SE josta kiistellään.

Kaikki blogit puheenaiheesta Metsänhoito

Jatkuva kasvatus eli peitteinen metsänhoito

Itse kiinnostuin aiheesta joskus 1990 -luvulla, kun julkisuuteen tuli mielestäni omituisia uutisia metsänhoitoon liittyvistä oikeustapauksista. Noiden mukaan metsänomistaja ei voi itse päättää miten metsää hoitaa. Esimerkiksi jos kieltäytyi avohakkuista saattoi saada tuomion metsän hävittämisestä.

Tulin tuon myötä perehtyneeksi niin sanottuun jatkuvaan kasvatukseen ja nyt kun olen valtuutettuna Oulussa, niin tein oheisen esityksen Oulun kaupungin vuoden 2019 talousarvion käsittelyyn:

Maaperätutkimus noussut ilmastotutkimuksen rinnalle ja ohi

Ilmastonmuutosta tutkivat tahot maailmalla ovat kiinnittäneet huomionsa muuallekin kuin pelkkiin rajoituksiin ihmisten elämässä hiilenkäytön suhteen. Hiilen sitomisesta maaperään on nyt tullut tärkein tutkimuksen suunnasta.

 

Koska on alati kasvava tarve lisätä ruuantuotantoa ja bioenergian tuotantoa, maaperän orgaanisesta hiilestä (SOC) on tulossa tärkeä tekijä tämän tavoitteen saavuttamisessa ja hiilen sitomisen onnistuminen maaperään on kriittinen ilmaston stabiloimiseksi.

 

Suomessa metsänhoidon asiantuntemusta

Markku Remes on metsänhoidon asiantuntija Suomen metsäkeskuksesta ja kertoo Suomen Kuvalehden kirjoituksessa, että ”Suomessa luonnontuhojen määrä on saatu hyvin alhaiseksi hyvän metsänhoidon, lainsäädännön valvonnan ja viranomaistyön yhteisvaikutuksena.”

 

https://suomenkuvalehti.fi/digilehti/412017/puheenvuoro-140

 

Tulkaa Vihreät metsiimme

Metsämme kasvavat nykyään kaksi kertaa enemmän kuin 70-luvulla. Ennen oli muotia harsintahakkuu, jossa metsän tuottoa hävitettiin. Silloin oli myös ohjeena, että kaikki koivut, huonot, vioittuneet ja lahopuut pitää kaataa metsästä pois. Nykyään on tilanne kokonaan toinen, kun metsämme on hoidettu kasvamaan monimuotoisesti ja lakien mukaan metsiimme jätetään huonot puut ”öttimöntiäisille” ja lähes joka metsän omistajalta löytyy joitain omia pieniä suojelukohteita.

Parlamentin LULUCF-äänestys on suomalaisen vaikuttamisen työvoitto

Euroopan parlamentin LULUCF-äänestyksessä meni läpi suomalaisten räätälöimä ja kannattama muutosehdotus, jonka perusteella tulevaisuuden metsien käyttöä ei sidota menneisyyden hakkuiden intensiivisyyteen. Tämä tarkoittaa, että Suomen hiilinielu ja kestävä metsänhoito tunnustetaan.  

  
Se on myös suuri helpotus niin niin biotalouden investoinneille kuin Suomen valtiolle, joka on määrittänyt kunnianhimoiset tavoitteet biopohjaisille liikennepolttoaineille ja uusiutuvalle energialle.

Antarktis kasvattaa jääpeitettä ja rikkoo kylmyysennätyksiä ym.

Hesari muistuttaa Heli Saavalaisen kolumnissa, että suomalaisten hiilijalanjälki on suuri, ja että muut maat käyttävät tätä tosiasiaa hyväkseen ja laittavat suomalaiset maksumiehen rooliin ilmastotalkoissa. http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005300272.html

 

Ilmastonmuutos takoo ennätyksiä, mutta Saavalainen unohtaa mainita, että Antarktis kasvattaa jääpeitettä trendinomaisesti.

 

Hiilidioksidista pääasiassa hyötyä

Hiilidioksidi saa maapallon tulemaan vihreämmäksi, aiheuttaa lämpenemistä ja paikoin viilenemistä.

Suomelta tietoa Indonesiaan metsänhoitoon liittyvissä kysymyksissä

”Pariisin ilmastosopimuksen päästötavoitteet asettavat Indonesialle uusia haasteita, kuten metsäpalojen torjumista, joihin Suomelta löytyy osaamista. Indonesian metsäministerin Nurbayan on myös määrä esitellä Suomessa maan hallituksen uusi metsäpoliittinen ohjelma, joka edistää pienviljelyä.” http://www.hs.fi/talous/art-2000005160281.html

 

Metsien kasvatus viilentää ilmastoa

Vaikka 1,5 °C lämpenemisen raja ei ole vielä lähelläkään, pitää ryhtyä torjumaan maapallon lämpenemistä nyt.

http://www.false-alarm.net/paper-5/

Metsät viilentävät ilmastoa ja vähentävät ilmakehän hiilidioksidia

Uusi tutkimus vahvistaa metsien hillitsevän maapallon lämpenemistä. https://phys.org/news/2017-03-forests-global-ways-important-previously.html

 

["Forests play a more important role in cooling the surface in almost all regions of the Earth than was previously thought," said study co-author Kaiguang Zhao, assistant professor of environment modeling and spatial analysis at The Ohio State University.]
 

Tutkijat:

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä