Timoteus ilmastonmuutos on ikiaikainen ja osin syklinen jatkumo, antropogeeninen lämpeämishypoteesi on SE josta kiistellään.

Kaikki blogit puheenaiheesta Sote

Seuraavan soten lainmukaisuus selvitettävä mallintamalla etukäteen

Suomessa on yritetty uudistaa sotea jo vuosia. Hankalaksi asian tekee se, että näiden eri hallitusten kokeiluja ei voi ilmeisesti etukäteen testauttaa perustuslakivaliokunnassa eli että ovatko ne edes lainmukaisia.


Yleensähän mikä tahansa kalliimpi hanke arkielämässäkin lasketaan ja suunnitellaan tarkkaan etukäteen, miksi ei siis myös tällaisia isoja miljoonaluokan, monimutkaisia yhteiskunnan rakennehankkeiden toteuttamismahdollisuuksia voi etukäteen testata ja tarkistaa. Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty.

Ehdottiko Orpo todellakin miljardi euroa lisää julkiseen terveydenhuoltoon?

Helsingin Sanomien esittämän arvion mukaan kaikki puolueet ovat nyt siirtyneet ennen vaaleja ”vasemmalle”. Onko kyse vain sote-uudistuksessa ja yksityisten terveys- ja hoivafirmojen suosimisessa tahraantuneen julkisuuskuvan kiillottamisesta? 

OECD ja sote, yhdenvertaisuus ja kuntien itsehallinto

Tuli melkein tippa silmään kun tänään luin Ylen uutisen OECD:n pääsihteerin Angel Gurrian lausumasta. Ote uutisesta:

Hän nostaa esiin Suomen eriytymisen eri vauhtia kehittyviin alueisiin. Haasteeksi tulee terveyspalveluiden tasa-arvoinen tuottaminen.

– Pienet itsehallinnolliset kunnat kuulostavat elegantilta hallintomallilta, mutta pystyvätkö ne rahoittamaan tasa-arvoiset palvelut? Vastaus on ei.

Sote kuntapohjalta?

Olen kirjoittanut melko paljon sote-uudistuksesta. Oma tulkintani kirjoituksistani on, että niissä on johdonmukaisesti vastustettu keskittämistä ja puolustettu kuntien määräysvaltaa.  En koskaan uskonut, että esillä olleet sote-ratkaisut voisivat toteutua.

Ihmisen SOTE

Uuden SOTEn lähtökohtana tulee olla ihminen. Ihmisen on päästävä hoitoon silloin, kun hänellä on tarve. HUSin entisen toimitusjohtajan Aki Lindenin ajatus siitä, että tarvitsemme terveyskeskuksiin 1 000 uutta lääkäriä ja 1 000 uutta hoitajaa on viisas. Suomessa on 4 000 lääkäriä enemmän kuin 20-vuotta sitten, mutta vain 300 heistä on palkattu terveyskeskuksiin, suurin osa työterveyshoitoon, erikoissairaanhoitoon ja yksityiselle sektorille. Terveyskeskuksia on tarkoituksella ajettu alas.

Parlamentaarinen sote

Näyttää siltä, että vaalien jälkeen sote-ratkaisua tullaan ainakin yrittämään parlamentaariselta pohjalta. Vaikka soppa on sitä suurempi, mitä enemmän on hämmentäjiä, tahtotila valtakunnassa vaikuttaa tällä hetkellä lupaavalta. Kompromissivalmiutta tarvitaan toki niin poliitikoilta kuin alueiltakin. Myös välistävetoyritysten soisi nyt jäävän taakse, ja samalla pitää selvin sanoin tuomita ns. vapaavuorelaisuus eli pääkaupunkiseudun kaupunkien + Oulun + Turun + Tampereen kaupunginjohtajien henkilökohtaisen valtansa maksimointipyrkimykset.  

Sote II

Valmistuu tarvittaesaa viikossa, tietyin edellytyksin. Jos jalkalistat on rikki talossa niin ei tarvitse purkaa koko taloa ja rakentaa sitä uudestaan.

Sote: rakennetaan hyvän päälle!

Toiveeni tulevalle hallituskaudelle on: ei edes yritetä tehdä sote-uudistusta, vaan kehitetään nykyisestä kuntapohjaisesta sotesta parempi, ajan ja älyn kanssa!

Sote kaatui mutta soppa vaan sakenee

Sote-uudistus kaatui, hallitus erosi ja keskustelu (syyttely) käy eri foorumeilla kiivaana. Olen itse vahvasti sitä mieltä että Sipilän hallituksen ajama uudistus joutikin kaatua. Perusteluja mielipiteelleni:

1. Soteen liitetty maakuntauudistus oli huono ratkaisu. 18 maakuntaa ja sote-aluetta on Suomen kokoiseen maahan aivan liikaa. Kun Sipilä aloitti uudistuksen suunnittelun asiantuntijat taisivat esittää että 5-12 sotealuetta olisi toimiva ratkaisu.

Vapaavuoren kuntapohjainen sote

Jan Vapaavuori esitti kuuden suurimman kaupungin johtajien tapaamisen jälkeen, että soten tulisi olla kuntapohjainen (ylen uutiset 12.3.2019 klo 20:30). Hyvä ajatus. Tähänastiset päätösvallan kunnilta riistävät mallit ovatkin olleet susia. Parempi lähteä perustuslain tarkoittamalta kuntien itsehallinnon pohjalta, ja taata kunnille oikeus päättää omista asioistaan itse.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä